zaterdag 26 november 2011

Snap ik niet

Vanmiddag op de markt gekocht, voor €4,50, en dan liggen de bosuitjes en tomaten er niet bij
later liep ik door de supermarkt en rekende even met de prijzen die ik daar zag, ik zou dan bijna €10,- kwijt zijn geweest voor hetzelfde. Snap ik niet, waarom dat verschil?
Die grote vrucht links in een Pomelo, vooraan op het glazen schaaltje ligt een gepelde versie, en super lekker! Het is een hele dikke schil, en je moet het vruchtvlees ook uit de vliesjes van de partjes halen, maar het is zo de moeite waard; smaak zit tussen zoete sinaasappel en grapefruit in, niet zuur en een tikje bitter, maar ook weer niet te bitter. Ik pel zo'n vrucht, en dan neem ik 3 a 4 partjes om op te snoepen, en de rest verdwijnt in een zakje in de groentenla (blijft toch wel een dag of 3 nog goed), maar meestal haalt het de groenten la niet, de kinderen zijn er ook gek op.
Links achter is mijn favoriet onder de pompoenen, de buttercup, en de soep die ik er van maak is superlekker! Receptje staat helemaal onderaan.
Ik wil de Rose of Sharon quilt maken, 'k heb de patroondelen al overgenomen en wil ze morgen op de achtergrondstof bevestigen. Voor de plaatsing van de delen op de stof moest ik even naar de copyshop gaan (staat ook in het boek) om de afbeeldingen met 200% te vergroten en af te laten drukken. Dan krijg je dus kleurenafdrukjes, die een rib uit het lijf gaan kosten, of zwart-wit waarvan je bij sommige delen amper verschil in kleur gaat zien. Ik snap niet waarom de makers van dit boek niet gewoon een patronenvel met al deze blokken er bij heeft gedaan, is een kleine moeite voor hen. Waarom niet gedaan? Ik ben ook een beetje pissig op mezelf dat ik vanmiddag voordat ik de stad in ging met de afbeeldingen niet even heb gekeken of de copyshop er nog is, want ik heb de halve stad afgelopen om er achter te komen dat de winkel was overgenomen door een ander bedrijf.
 Nu ga ik maar de foto's van de blokken overtrekken met patronenpapier, en dan in 4-en knippen en dan met onze printer op 200% afdrukken. Kijk, voor sommige blokken kan ik echt wel gewoon op het gevoel mijn plan trekken, maar ik moest en zou met block 1 beginnen, en daarin zit veel biaisbandwerk, en dat moet toch wel precieselijk gebeuren.
 

 Vanmiddag liep ik dus in de stad, en het was druk, overal mensen die liepen te sjouwen met tassen vol cadeautjes, best wel gezellig om te zien. Meestal schiet ik er snel voorbij, als ik achter een stel treuzelaars loop, maar deze keer wilde ik toch wel meegenieten met hun discussie. Man en vrouw rond de 30, veel haar, opzichtig gekleed, hij flink aan de maat, zij als een naald zo dun en op superhoge hakken, beiden zwaar behangen met bling bling;  beiden met armen volgehangen met tassen van speelgoedzaken, en daarnaast hadden ze ook nog allebei een heel groot pak in hun handen, de man kon amper voor zich kijken en volgde het geluid van zijn vrouw, of de geur, want ze rook als een hoerenkast; het flesje was volgens mij flink uitgeschoten (of het moest op). De discussie ging over of ze nu wel genoeg cadeautjes hadden voor 't jong, want op het lijstje stond nog veul meer, maar de man vond het welletjes zo, want, zo sprak hij -maar dan in plat Brabants-: "We benne al 2 keer naar de auto gelopen om te lossen, en ik ben niet van plan om nog een keer de garage te voet te verlaten, ons Chantalleke moet het er maar mee doen!"
"Maar een dvdtje ken toch nog wel", probeerde ze, terwijl ze langs Free Record Shop liepen, maar haar man buigde niet, "Die download ik wel van 't internet.", "Ja, maar dan he je er niet zo'n leuk doske bij, meej zon fotto van de film!", hij keek haar aan, even dacht ik dat hij erop ging slaan, maar nee, hij gaf haar gelijk en ze draaiden om, de winkel in. Alles veur 't'jong.

Pompoensoep
1 pompoen, geschild, pitten verwijderd, en in vierkante blokjes gesneden
1 grote appel (elstar oid,), geschild en zonder klokhuis in blokken gesneden
1 grote ui gepeld en in blokken gesneden
2 tenen knoflook, geplet
1 liter water
3 kippen bouillonblokjes
chili poeder (de pittige) een halve theelepel (dus niet met een hoopje) of een mespuntje
Alles bij elkaar doen in ene hoge pan, 25 minuten laten koken en dan de staafmixer er door roeren, om alles lekker te pureren. Serveren met een beetje geraspte kaas en room, of enkel met geraspte kaas, of gewoon puur natuur zonder iets er in.
Echt super zalig en 0 punten als je niks toevoegt!

13 opmerkingen:

AnitaS zei

Ik vind The rose of sharon een hel mooie quilt. Het wordt wel prijzig als je allemaal vergrotingen moet laten maken. Kan het niet op een scanner?

Miranda zei

Goede deal dus! Enne ik moest wel lachen...ook ik heb net alles voor het jong op mijn blog geschreven, maer dan wel mee een ander verhaeleke!

Els zei

hihiih st willebrord? Wat heerlijk om
gespekken te volgen...

mieke zei

Een mooie quilt, voor jou als WIP , maar heel veel werk denk ik.
Succes.

GRANNY'S HOUSE zei

Mmmmmmmmmm lekker recept, ga ik zeker maken.
Heerlijk zo'n jong stel, ben blij dat mijn kinderen normaal doen met cadeau's en zo.

Groetjes
Ines

Hannie de Beer zei

Een prachtige quilt! Jammer dat je zoveel moeite moet doen om het patroon te verkrijgen. Maar telkens een blok is goed te doen. De hele winter appliceren!
En een lekker recept ga ik ook eens maken!

Op je vraag naar aanleiding van Etrusken: het is een quiltje alleen de bovenkant is van papier, maar wel verstevigd met vliseline. Het is geen gebruiksquilt,dus dat lukt wel omdat het papier is geverfd. Dank je voor je reactie!

Willeke de la Chambre zei

Oh HEERLIJK....ik heb weer genoten.
Loop met je mee achter het stel en 'noteer' het zelfde als jij! Super!
(en tot wat voor kind zal dát uitgroeien? Arm schaap!)

Dat project van jou......Kanonnen! wat een werk!

en blijf genieten van je aankopen op de markt! Action of Lidl op zijn tijd!
Heerlijk om je af en toe te blijven verbazen over het verschl in prijs.
Fijne zondag!

Guusje, zei

Wat een prachtig patroon is dit zeg en ben het met je eens dat je wel een patroon op ware grote verwacht in zo'n boek. De discussie waar je achterliep geweldig om daarvan mee te mogen genieten, doe ik ook soms en lig dan inwendig in een deuk. Je weet het op de markt is de euro nog steeds 2 euro waard dat blijkt maar weer.

Yvonne zei

Wat een prachtige quilt ga je maken, volgens mij appliceren voor gevorderden!
En dat jonge stel....wat een armoe...denk ik dan, of het allemaal of cadeaus draait....ik denk nog steeds wie het kleine niet eert.....dat heb ik mijn dochter meegegeven en ik hoop dat zij dat ook weer doorgeeft aan haar dochter!

Johanna Zweden zei

Wat is dit schitterend, nu ga je volgen, want ik wil dit afzien, wat zal dat een werk zijn
Ik snap ook nooit hoe het komt dat het bij de ene zo duur is, aan groenten en fruit en dan bij de buren zo goedkoop!
Groetjes Joke

Inge zei

Lachu.... met dat verhaal over "ons Chantalleke"!!
De Roos van Sharon lijkt me een hele uitdaging, maar wel een mooie.

Erna Peekel zei

Natuurlijk snap je wel waarom je op de markt minder betaald dan in de supermarkt. De marktkooplui betalen een stuk minder kraamhuur dan de winkelier voor de winkel. Wij als klant moeten dat gewoon betalen.
Dit word echt een prachtige quilt. Ben nu al benieuwd. Groetjes, Erna

Anoniem zei

'k Was even afgedwaald!
Hier is 't andersom : een gebraden kip op de markt 7 of 8 €, in de supermarkt kost die 4 €. Is me vandaag net verteld!
Die buttercupkes ken ik ook.
Lachen met de ouders van ons Chantalleke!