dinsdag 1 november 2011

Geslaagde dag

Maandag marktdag, en omdat het zulk lekker weer was, was het ook een drukke markt, met vrolijke bezoekers, kraamlieden die luidkeels hun producten aan de man probeerden te brengen, en het een zag er nog lekkerder/ mooier uit dan het ander. Als iemand op mij had zitten letten, dan had-ie zich rot gelachen; ik liep stuiterend langs de lekkere kramen, zoals de stroopwafelkraam, ooh wat rook dat lekker, bleef even treuzelen, en liep toen mezelf streng toesprekend door. Ik liep langs de Vietnamese kraam, oooh, die gebakken bananen en die ballen, bijna had ik mijn portemonnee al getrokken, maar bedacht me en liep door. Het kraam van de visboer stond te meuren, lekkere Hollandse nieuwe en zalige verse zalmmoten verdwenen in een tasje voor moi.  Het kraampje met potjes vol lekkere jams en vruchten en ingemaakte liflafjes, waar ze ook flensjes voor je bakken die je dan aan een bistrotafel kan opeten, ik draalde, liep wat te gluren van zal ik het doen of zal ik het niet doen, en liep toen weer door. Even sterk zijn.

Bij de groentekraam, waar een koopvrouw op de toppen van haar longen schreeuwde: " De laatste raapsteeltjes 3 bosjes, voor slechts 1 euro vijftig!", bleef ik hangen. Raapsteeltjes, huh, het was dat ze hierbij wees op de raapsteeltjes, anders had ik niet geweten waar ze het over had.  Ik besloot de gok te wagen, maar was nog niet aan de beurt, en gezien het voordringen van zeer brutale assertieve dames, kon dat nog wel even duren. Eindelijk was ik aan de beurt; de verkoopster legde me uit hoe ik de raapsteeltjes moest klaarmaken, "gewoon vanaf hier afsnijden (en ze wees tot halverwege de steeltjes), goed wassen, en door de aardappeltjes stampen, het kan niet simpeler", zei ze. Met fietstassen vol lekkers van deze kraam,  fietste ik huiswaarts.
Een half uur later stond ik granaatappel te slachten, wat een zooi, maar ozo lekker door de Hutenkase, jammie!
Om de raapsteeltjes echt goed klaar te maken, keek ik nog even op smulweb en vond dit recept,   en ik moet zeggen, het was echt heerlijk! Alleen hield ik teveel groenten over voor de -te kleine- pan, we zijn maar met 3 man, en ik vond de hoeveelheid lenteui ook te overheersend, ook al gaf ik dit niet toe aan tafel ;-) Een half bosje was al voldoende geweest, en 2 bosjes raapstelen, met 6 vuistgrote aardappelen, en ik doe er de volgende keer meer ham bij, maar voor de rest was het recept heel goed ;-)
Voor de lenteui moest ik om 6 uur nog even snelsnel naar de winkel, want helaas had ik deze niet in huis, en ik liep langs de bakker. Achter het raam van de inmiddels gesloten winkel stond de bakker schoon te maken, en we mimiekten een groet, en toen zag ik het bordje "De Hupkes zijn er weer!", en ik trok een "Oooh", gezicht, hierbij een dikke lip trekkend naar de bakker, tikkend op mijn horloge en wijzend naar zijn gesloten pui maakte ik hem duidelijk dat ik het jammer vond dat hij gesloten was, en vroeg of hij ze morgen ook nog had. Hij schoof het raam open, en zei dat hij nog wel een zakje had liggen voor me, als ik ze wilde hebben. Grote grijns, met 1 zakje zou ik al heel blij zijn, en even later huppelde ik met mijn hupkes naar huis, alwaar dochterlief de hupkes met even grote grijns begroette.
De raapsteeltjes aan tafel werden door manlief met minder enthousiasme begroet, "Wat moet dit voorstellen?", LOL, maar er werd dapper doorgegeten, de meerderheid aan tafel vond het voor herhaling vatbaar, na enkele aanpassingen.
De hupskes werden bij de koffie gegeten, tijdens het bekijken van Dexter, welke ik net had gedownload van Megavideo, ooh hij is zo leuk!

Iemand vroeg me hoe ik dat deed; nou, je gaat naar deze site, en zoekt dan de aflevering op die je wilt hebben in de diaframe een beetje halverwege de pagina, ik heb de laatste aflevering al aangeklikt, zie boven het diaframe, en klik nu op search links. Je komt op een andere pagina,
en je kiest bij voorkeur een link van Megavideo, omdat hier de minste bagger bij zit in de vorm van pop-ups of nog erger. Ik klikte op de bovenste link en kreeg toen dit te zien

Klik niet op het groene downloadvlak, maar ga naar de link die in het lichtblauwe vlak staat, met donkerblauwe letters. Megavideo opent zich nu  in een nieuw tabblad, en klik je op het rode pijltje in het midden.
Wil je opslaan op je pc, druk je hierna even op pauze (links onder beeld), en dan ga je met de muis naar rechts, en dan komt het downloadknopje in beeld, hier staat de muis er op en is het rood geworden.

bovenin zie je ook uploaden staan, maar daar begin ik niet aan, mij te gecompliceerd. Het kan zijn dat je bij megavideo alleen kan downloaden als je een abonnement hebt, nou mensen, voor een tientje heb je er eentje, en voor 2 tientjes heb je er eentje voor het leven, en dan kan je onbeperkt series kijken. Wij hebber er dus eentje, omdat je na 2 series kijken een uur moest wachten alvorens je verder kon kijken, en daar hadden we geen geduld voor.
Afhankelijk van internetsnelheid duurt het een paar minuten tot 10 minuten, en dan staat het op je pc. Bij mij staat het onder "downloads",
en dan is het een kwestie van usb stick in de pc stoppen en deze download naar je stick kopiëren. Of op een disk branden, maar onze tv kan usb sticks ook afspelen..

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor de 2de keer. :-/ Eerste keer kreeg ik een foutmelding.

Zijn hupkes gewone witte broodjes?

AnitaS zei

Jij hebt in ieder geval een goede dag gehad. Je hebt wel aan veel verleidingen bloot gestaan. De meeste heb je dapper doorstaan.

mieke zei

Raapstelen in deze tijd van het jaar ?
Ik eet ze altijd in mei ! Zonder uitjes.
Aardappelpuree maken en de fijngesneden jonge raapstelen erdoor roeren. Lekker groen maken.
Met 2 of 3 man gebruik ik rustig 3 bosjes.

Else zei

Hey Shirley, was zijn hupkes? Als jij daar voor aan de flaim gaat met de bakker moet het wel lekker zijn (lol) En raapstelen LEKKER!! fijne dag, knuffel Else

Marjon zei

Goede site om te downloaden ! Voor nog een serie freak een paar aanraders : Damages (advocaten), game of thrones (ridders en ridderinnekes), Rubicon (mysterie) American Horror story (Horror), Boardwalk Empire (Maffia), Prime Suspect (politie) en Homeland (terreur)

Plakhuis zei

Ahhh, allemaal lekkere dingen waar we met pijn en moeite weerstand aasn moeten zien te bieden. Raapstelen vind ik ook zalig. Lekker kruidig. Helaas is het altijd maar kort te krijgen. En wat zijn hupkes????

Anoniem zei

Lief dat je even informeerde of alles goed is bij mij. Ik ben erg druk geweest de afgelopen tijd, maar hierdoor heb ik ook erg trage naalden opgelopen. Ik ben met allerlei achterstallige klusjes bezig, binnenkort maak ik hier weer een posting over. Verder nog even een tv serie tip, ik dacht dat dit misschien wel iets voor jou zou kunnen zijn? Ik volg momenteel de nieuwe serie American Horror Story, een best wel creepy en superspannende serie over een gezin die een nieuw huis betrekken waar veel moorden zijn gepleegd. Erg spannend!

Anoniem zei

Hupkes doen me denken aan onze piottenkoeken. Raapstelen, ik denk dat we dat hier niet kennen. Tenminste, ik heb het hier nog niet gezien.